СРЕЩА С КИМ ИР СЕН И НЕГОВИЯ ВЛАК

Преди няколко дни бяха публикувани съобщения за корейския вожд Ким Чен Ун, включително и за сателитна снимка на неговия влак. Това ми припомни една среща с дядо му Ким Ир Сен и неговия влак преди години.

Бях се уединил да пиша в писателския дом в Хисаря „Вила Петрович”. Оттук отидох на редовните ми лекции в Пловдив и се върнах на другия ден вечерта. Каква бе изненадата ми да видя, че само за два дни всички улици в курортното градче бяха прясно асфалтирани, а край тях бяха посадени цветя и храсти.
На другата сутрин се събудих към обяд и дочух оживление на площада срещу писателския дом. Изтичах да узная какво става и видях събрано множество със знаменца и букети. Внезапно засвири духова музика, множеството размаха флагчетата и букетите и завика „Ура” и на площада се появи черна правителствена лимузина. В нея с изненада съзрях лицето на севернокорейския диктатор Ким Ир Сен. Лимузината продължи по улицата към живковата резиденция до военния санаториум. Стана ми ясно каква е причината за рекордно бързото обновление на градчето.
Множеството зпочна да се разотива , а аз се отправих на разходка към гарата. Там ме очакваше ново смайване. На втория коловоз бе спрял дълъг луксозен влак, явно влакът на корейския диктатор, а от него слизаха млади корейки в еднакви сиви униформи. Към стотина, натовариха ги на два автобуса и ги отправиха нанякъде. По-късно разбрах, че са били настанени не в голямата резиденция, а в почивния, също луксозен, дом на ЦК, където обикновено ходеха на почивка чистачките и низшия персонал от окръжните комитети на партията.
Нито една от корейките от служебния персонал от влака на диктатора не се появи през следващите дни в градчето.
След като корейките бяха откарани с автобусите, присъствах на една странна маневра с влака на диктатора. Той беше толкова дълъг, че не можеше да се разположи целия в района на гарата и запушваше влизането в нея. Поради това бе разделен на две и двете половини бяха напъхани в двата останали гарови коловоза, така че влизането в гарата стана свободно за редовните влакове от Пловдив.
По време на останалите дни от престоя на Ким Ир Сен в Хисаря из градчето се разхождаха на двойки корейци със сиви униформи, очевидно от охраната на диктатора. След като визитатата му в Хисаря свърши, разбрах от управителя на живковата резиденция, когото познавах, жена му работеше в Пловдивския университет, че по време на пребиваването на Ким Ир Сен в Хисаря, охраната на резиденцията заловила някакъв севернокорейски студент, който искал да се промъкне и срещне с любимия си вожд Не разбрах обаче успял ли е да осъществи срещата си или е станал жертва на своята любов към вожда.
По време на престоя на Ким Ир Сен в Хисаря българските вестници не съобщиха нищо за пребиваването му в България, а когато напусна курортното градче, във вестниците се появи загадъчно съобщение, че е започнало официалното посещение ва другаря Ким Ир Сен в България.
Каква бе загадката за престоя на Ким Ир Сен в Хисаря?
Другарят Ким Ир Сен не обичал да пътува със самолет и винаги пътувал със специалния си влак. С него дошъл и на официална визита в България, но се оказало, че по това време неговият домакин, другарят Тодор Живков, не бил в татовината си. Поради което се наложило другарят Ким да го изчака в Хисаря, хем да се поизкъпе в български минерални води.

Това се сетих, когато преди няколко дни прочетох, че американски сателит заснел дългия влак на другаря Ким Чен Ур. Сигурен съм, че това е същия дълъг влак на дядо му. Ако американски сателит е заснел и посещението му в Хисаря, може и мен да ме има на снимката. Това са моите връзки с Ким Ир Сен и ЦРУ.

СВЕТЛОЗАР ИГОВ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s